dimarts, 19 de juliol del 2011

EL SO, UN RECURS PER ANIMAR A LA LECTURA

Com a professora de llengua cada any en trobo davant el mateix problema: com aconseguir que l'alumnat llegeixi els llibres de lectura proposats sense haver de recórrer a expressions com "recorda que és requisit per aprovar la matèria" o "és obligatori llegir el llibre", entre altres.


Alguns dels nostres alumnes no han adquirit cap hàbit de lectura al llarg de la seva vida i enfrontar-se a tota una obra literària pot esdevindre un obstacle insalvable que condueixi a l'abandonament de la matèria. Altres són lectors, però només llegeixen allò que els interessa i que poden compartir amb la resta, difícilment aconseguim que acabin cap dels llibres triats per nosaltres.


La resta d'alumnat és possible que bé gaudeixin del gust per la lectura o que bé siguin persones responsables i estudioses que llegeixen com una tasca més a fer.


Doncs bé, com a lectora entenc perfectament que el nostre alumnat no llegeixi allò que no vol llegir, jo tampoc o faig i, a més, com diu Daniel Pennac, els lectors tenim uns drets i abandonar un llibre que no ens resulti interessant és un d'ells. Però també sóc conscient que part de la nostra tasca és incentivar-los, animar-los i aconseguir que a poc a poc vegin en els llibres quelcom més que un seguit de lletres inacabable. La utilització del so com a recurs docent pot ser un dels camins per arribar al nostre objectiu.


Hi ha diversos programes per treballar-lo, un d'ells és l'Audacity, un programa de distribució lliure i que a hores d'ara està instal·lat ens els ordinadors portàtils de la bibliotea i en l'aula 25 de l'institut.


Vaig proposar a l'alumnat la realització d'un programa de ràdio on tractessin el llibre Crónica de una muerte anunciada, amb guió tècnic i literari inclòs. Tenien la possibilitat d'enforcar-lo de diverses maneres: realitzant una entrevista a l'autor, fent una dramatització de l'obra... A la fi tots varen optar per l'entrevista, però els resultats són força diferents entre ells. Si voleu passar una bona estona escoltant-los... aquí els teniu!

                                         RÀDIO LITERATURA
Per Aebram Javier i Sergio Soriano 

L'ESCRIPTOR A EIVISSA
Per Edgar Castro i Fernando Escobar

FLASH FM
Per Carolina Grillo i Judith Monge

AUDACITY FM
Per Michael Abubakar i Brandon Aguilar

Si teniu interès a conèixer una mica més l'activitat entreu a la nostra pàgina aTACats per les TIC.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada